Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/r56309filt/public_html/system/database/mysql.php on line 6
Apa potabila si cancerul
Coş cumpărături
0 obiecte
 

Apa potabila si cancerul

APA POTABILA SI CANCERUL

 

Desi pare inofensiva apa de la robinet este departe de a fi astfel datorita faptului ca  ea reprezinta un solvent excelent pentru o serie intreaga de substante nocive sanatatii noastre. Cercetatorii au descoperit recent o multime de produsi cu potential cancinogetic dizolvati in apa: nitrati, arsenic, substante chimice din comert, azbest, flour, compusi rezultati din clorinare, urme de pesticide.

 Sa vedem cam ce insemna, pe rand fiecare din acestia si influenta exercitata asupra organismului uman.

 Clorinarea apei ne absolva de multe probleme dar nu este lipsita de toxicitate. S-au identificat sute de compusi chimici formati in timpul tratarii apei, care apar ulterior si in sistemul de distributie a sa: trihalometan, haloalchene, haloalcani, acizi haloacetici, haloacetone, haloaldehide. Pentru producerea lor este necesara existenta unor precursori aflati in concentratii mai crescute in apele de suprafata (lacuri, rauri, rezervoare) decat in cele subterane (izvoare, panze freatice). Expunerea organismului la substantele nocive poate fi facuta prin mai multe cai: indigestia (cea mai frecventa pentru produsii nevolatili), inhalarea si cale cutanata-prioritar pentru substantele volatile, in timpul incalzirii apei de consum creste si concentratia  de trihalometan, un compus dovedit cancinogenetioc in studiile pe animale. Pentru apele de suprafata s-a constata o asociere mai mare a cancerelor de colon, vezica urinara si rect.

 

Nitratii incep sa ne ameninte siguranta sanatatii din momentul utilizarii in agricultura a fertilizatorilor ce contin azot si  maririi efectivului de animale din preajma gospodariilor. S-a dovedit  ca exista un mecanism précis prin care nitratii ingerati sunt absorbiti in intestinul subtire, secretati de glandele  salivare si convertiti in nitrite in cavitatea bucala; ulterior acestia pot interactiona cu aminele sau amidele din stomac, cu producerea de nitozamine  sau nitrozamide, recunoscute printe cele mai puternice substante cancinogenetice. S-a constatat o incidenta crescuta a cancerului de stomac si prostate datorata nitritilor din apa potabila.

 

Arsenicul a fost obiectul celor mai multe studii facute asupra metalelor din apa, in care cercetatorii au dovedit ca exista o legatura clara intre acestea si leziuni cutanate cum ar fi hiperpigmentatia, keratozele si cancerul de piele cu amenintarea producerii  de cancer vezical si pulmonar , in orasele cu concentratii crescute  de arsenic in din apa potabila cei care cu afectiuni cutanate aveau niveluri crescute  de arsenic  in sange, urina, par, unghii  in comparative cu cei fara leziuni. Tot datorita arsenicului s-au reportat  si in cazuri  de angiosarcoame hepatice, cancere pulmonare, renale si de prostata in anumite tari, prevalenta acestora a scazut dupa o noua tratare a apei si reducerea concentratiei de arsenic.

 

Duritatea apei in unele regiuni geografice a dus la cresterea mortalitatii prin cancer de stomac si de san.

In epoca moderna este tot mai prezenta contaminarea apelor de suprafata si subterane cu compusi chimici din agricultura, comert si industrie precum si din depozitarea hazardata a deseurilor. S-a ajuns la concluzia ca acestia sunt responsabili de aparitia cancerului pulmonar, vezical de esofag, stomac, colon si rect.

 

Azbestul, avand originea in conductele de apa este cancerigen pentru tractul respirator ca si pentru esofag, stomac, pancreas si rinichi.

 

Flourul, un element intodus special in apa pentru prevenirea aparitiei cariilor se pare ca nu este strain de producerea unor anumite cancere printre care cele gastrointestinale, urinare iar la femei neoplasmul de san si ovarian.

 

Pentru toti compusii este necesara o evolutie indelungata pana la aparitia clinica a cancerelor. Studiile ulterioare se vor derula pentru a clarifica relatia directa dintre concentratia lor in apa si potentialul cancerigen, datele actuale constituind doar un semnal de alarma menit sa atraga atentia factorilor de raspundere.

(UA-37259864-1)