Coş cumpărături
0 obiecte
 
Noutăţi
 

Informatii despre apa - cafeaua

Informatii despre apa

CAFEAUA

    Este una dintre cele mai consumate băuturi a zilelor noastre la nivel mondial, în fiecare zi bându-se peste un miliard de ceşti. Boabele de cafea sunt fructele unei plante (Kofea Arabica sau Kofea Brasiliensis), care are un areal de răspândire între cele 2 tropice, începând din America până în Asia. Preţul ei este extrem de mic, dar este majorat de zeci de ori prin accize şi diverse taxe care alimentează bugetele tuturor statelor cu sume exorbitante.

   Substanţa de bază datorită căreia cafeaua este atât de apreciată şi pe efectele căreia se bazează căutarea sa deosebită este cafeina (sau cofeina). Ea face parte din clasa bazelor xantice, alături de câţiva reprezentanţi mai mult sau mai puţin cunoscuţi: teobromina (din cacao), aminofilina şi theofilina (ambele folosite în principal ca medicamente anti-astmatice), proxyfilina etc. Trebuie reţinut că toţi reprezentanţii clasei bazelor xantice prezintă aceleaşi efecte pe toate organele ţintă ca şi cele pe care le voi descrie pentru cafeină, dar cu unele variaţii şi particularităţi specifice legate de intensitatea şi rapiditatea instalării efectului.

   Cafeina se găseşte în cantitate mare în boabele de cafea, ceaiul negru, rusesc şi în cantităţi mai modeste în orice fel de ceai (unde prin conţinutul de tanin efectul său este serios tamponat), cacao, ciocolată şi derivate. O întâlnim şi-n unele medicamente cum ar fi: Antinevralgic, Cofedol, Fasconal etc.

   Efectele cafeinei :

1) Este un puternic excitant al scoarţei cerebrale, efectul său fiind deseori comparat cu “un bici pe un cal care stă să cadă” (de oboseală şi nesomn). La fel ca şi alcoolul are proprietatea de a bloca sinteza moleculelor endorfinice ale plăceri şi de a se substitui lor, generând pe această cale dependenţă. La nivelul celulei nervoase cafeina creşte capacitatea de sinteză proteică (deci şi capacitatea de memorizare), dar creşte în acelaşi timp şi acumularea de pigment de uzură (lipofuscină). Dacă lipofuscina nu va fi lizată (distrusă) prin SOMN, ea se va acumula în cantităţi tot mai mari, până va determina ruperea membranei neuronale şi moartea celulei nervoase….şi cum neuronul este singura celulă din corpul nostru care nu se mai înmulţeşte, reducerea numărului acestora este cauză de îmbătrânire. Persoanele care consumă cel puţin o ceaşcă de cafea pe zi au o concentraţie e melatonină înjumătăţită faţă de subiecţii care nu consumă de cafea. Cafeina este un important factor stresant pentru întreg organismul şi stă-n puterile noastre să-i limităm consumul, sau cel mai bine ar fi s-o suprimăm ;

2) Dilată bronhiile (canalele aeriene din plămâni) pentru un interval variabil, în funcţie de cantitatea ingerată. Astfel în plămâni va intra mai mult aer, nefiltrat de microbi, dar nici de pulberi, gudroane, polen etc., cu risc de suprainfecţii, reacţii alergice, fibroze pulmonare;

3) Creşte frecvenţa cardiacă şi dilată vasele inimii (coronaro-dilatator). Faţă de munca la care este supusă inima, coronaro-dilataţia nu este suficientă, ci sub necesar, creându-se astfel un deficit între munca la care este supusă inima şi aportul de sânge şi oxigen oferit acesteia. Dezechilibrul apărut este răspunzător pentru aritmii (palpitaţii), pe care le simt toţi consumatorii de cafea. “Beau cafea pentru că am o tensiune mică !” : nimic mai greşit! Într-o primă fază cafeina scade tensiunea arterială, pentru ca abia într-o fază următoare s-o crească! ;

4) Stimulează secreţia gastrică acidă, reprezentând unul dintre factorii care sunt generatori ai ulcerului gastro-duodenal;

5) Accelerează mişcările intestinale (peristaltica), cu următoarele consecinţe:

   - alimentele vor trece rapid prin tubul digestiv ;

   - timpul alocat digestiei şi absorbţiei principilor alimentare va fi scurtat ;

  - deseori se constată diarei sau alternanţe constipaţie/diaree. La persoanele care se decid să renunţe la cafea, în primele zile de la sistarea drogului, aproape întotdeauna se instalează constipaţia, pentru că anterior intestinul a fost “biciuit” repetat, iar acum, în lipsa stimulării cafeinice, el se va relaxa pentru o perioadă, generând o constipaţie, uneori supărătoare. Însă un consum de fibre, asociat abstinenţei cafeinice, va pune capăt rapid simptomului descris;

6) Coleretic (stimulează secreţia de lichid biliar) şi colecistokinetic (contractă vezica biliară, evacuându-i conţinutul) important. Însă o cantitate prea mare de lichid biliar în intestin, determină fermentaţie colonică şi / sau agresiune iritativă la nivelul pereţilor intestinului gros cu potenţial cancerigen;

7) Creşte colesterolemia, nivelul homocisteinei şi alterează profilul lipidic;

8) Stimulează discret şi secreţia de insulină, printr-o acţiune directă pe pancreas, efect nedorit dacă organul este în suferinţă, sau în caz de diabet zaharat. Creşte în acelaşi timp şi glicemia prin stimularea glicogenolizei hepatice, factor care determină o supraproducţie de insulină şi o stimulare inutilă a pancreasului;

9) Reprezintă una din cauzele de diabet zaharat la copiii cărora li se oferă spre consum, repetat cafea cu lapte sau bomboanele cu cafea;

10) Este un diuretic de potenţă medie (teobromina din cacao este cel mai puternic diuretic cunoscut), realizând eliminarea pe cale urinară a unor metale foarte importante: Calciu, Magneziu, Cupru, Zinc etc. Scade concentraţia sangvină a vitaminelor C şi B1. Persoanele care consumă zilnic cafea sau/şi cacao, au un risc ridicat de a contacta osteoporoza şi de a avea oase friabile. Deşi cafeaua şi cacaoa au efecte diuretice notabile, dacă la consumul lor nu se asociază şi un aport lichidian corespunzător (2-2,5 l/zi), ele pot fi cauzatoare ale litiazei renale;

11) Cafeina agravează şi amplifică simptomele sindromului premenstrual. Renunţarea la cafea are efecte remarcabile în acest sens, acţionând chiar la scurt timp după ce hotărârea a fost pusă în practică;

12) Consumul de cafea dublează şansa contactării cancerului de vezică urinară, triplează sau cvadruplează pe cea a cancerului de col uterin şi organe genitale. Se pare că acest efect totuşi nu este rezultatul cafeinei, ci al hidrocarburilor aromatice policiclice ce apar în urma prăjirii boabelor de cafea.

 

   Soluţii punctuale pentru a fi eliberaţi de dependenţa de alcool şi cafea 

1) Este absolută nevoie de dorinţa şi cooperarea totală a persoanei în cauză, deoarece fără aceasta efectiv nu se poate face mai nimic. Este important de ştiut că deşi ambele substanţe produc dependenţă, cea alcoolică este mai puternică, datorită faptului că însuşi alcoolul diminuă capacitatea volitivă a celui care l-a folosit, într-o măsură cu atât mai semnificativă cu cât timpul afectat consumului de alcool a fost mai îndelungat; doar dacă avem cooperare din partea persoanei vom trece la punctele 2-5;

2)  Va fi stimulată eliminarea toxicului din corp, dar şi metabolizarea sa. În acest scop, se va creşte consumul de apă la 2,5-3 l/zi, asociat unei vitamino-terapii de grup B şi C în cantităţi mari. Pentru realizarea acestui deziderat, se va suplimenta dieta cu legume, fructe şi cereale;

3) Grăbirea resintezei moleculelor plăcerii. Cel mai puternic deprimant al sintezei moleculelor plăcerii este nicotina, dar şi alcoolul şi cafeina au acest efect. Timpul persoanei va fi ocupat prin activităţi plăcute, mers pe jos, plimbări prin parc sau “la iarbă verde” şi va fi exclus orice factor stresant sau care să readucă aminte persoanei de alcool şi cafea;

4) Deloc de neglijat sunt şi încurajările din partea familiei (dar nu într-un mod obsesiv, pentru că se va ajunge să fie percepute ca un factor stresant) şi scoaterea persoanei din anturajul de “prieteni” care consumă alcool, cafea sau fumează;

5) Vor fi evitate alimentele excitante şi iritante: condimente, carne, murături, a fumatului (la cei ce doresc să renunţe la alcool). 

(UA-37259864-1)